Voltige

Hva er voltige   

Det er turning, dans og akrobatikk på hest til musikk. Vi trener både på hest, men den viktigste grunntreningen skjer på en «trehest» - noe vi kaller for ei tønne! I tillegg trener vi både turnøvelser, styrke, uttøying og teknikk. 

 Viktigst er at treningen er allsidig og at vi har det GØY sammen!

Det konkurreres både på hest og tønne, både individuelt, som par og tropp (3-5 utøvere).

Når en konkurrerer på hest, finnes det ulike nivåer der skritte-klasser er de laveste og galopp de høyeste. Det konkurreres ikke i trav – men vi trener ofte i trav på hest, både for allsidigheten og for balansens del.

Friheten Rideklubb har hatt deltagere med både i de laveste tønne-klassene og opp mot NM-Nivå i C-program.

Treningen foregår i ridehallen

Hvem passer dette for? Alle alder og uansett kjønn!

Må en kunne ri for å drive med Voltige?: NEI!

Voltigøren utstyr:

Det viktigste utstyret en trenger når en skal starte med voltige er gode turnsko. Med disse skoene får en god kontakt med hestens rygg og sklir ikke. I tillegg er turnsko myke og mer behagelig å stå på hesten med. Av klær en bruker til trening er det best med tettsittende treningsbukser og topp. Langt hår skal helst alltid bindes opp i enten hale, men helst i en topp. Dette for å unngå at en henger seg fast med håret!

Siden dette er den eneste hestesporten der det er direkte farlig å bruke sikkerhetsutstyr, bruker vi ikke ridehjelm, sikkerhestvest eller ridestøvler i Voltige!

Hestene vi bruker er skolehester og noen ganger får vi låne privathester til dette. Våre hester er veldig rutinerte og trygge voltige-hester som har vært med på mange stevner og som elsker å gå i longen.

FRAUKE HAMMER

Sertifisert Voltige Instruktør samt sertifisert og godkjent longør.

Etter mer enn 20 år fikk Norges Rytterforbund endelig en egen trener-utdannelse på plass for Voltige og i desember 2017 startet 6 ivrige damer denne utdannelsen. Dessverre fullførte bare 4 stykker og en av disse er Frauke Theofel Hammer, som bestod eksamen som Voltige-trener 1 juni 2018. Så dette er en veldig liten og «eksklusiv» klubb. Som et ledd i trenerutdanningen er Frauke også sertifisert og godkjent longør på nasjonalt og internasjonalt nivå, i tillegg til dommeraspirant i Voltige.

Frauke har vært med helt fra oppstarten for Voltigen ved Stall Friheten og aller første intro-kurs ble gitt ved Sandnes og Jæren Rideklubb i regi av Norges Rytterforbund våren 2014, der også 3 jenter fra Friheten ble med. Det ble starten på Voltige-eventyret på Friheten. Det ble flere kurs og treningssamlinger sammen med andre klubber og til og med tidligere Verdensmester i Voltige - Devon Maitozo fra USA, ble flydd inn til Sandnes for å ha treningshelg med utøvere fra Friheten.
Frauke har også vært medlem i Grenutvalget Voltige i regi av Norges Rytterforbund i perioden 2016-2018. Grenutvalget jobber for å fremme Voltige som sport – både bredde og topp.
Frauke er en engasjert trener som brenner for sporten og som har bygget opp Voltigen ved Friheten. Første voltigegruppa som startet opp april 2015 bestod av 5 utøvere i alderen 6 til 17 år. På det meste var det 18 utøvere som trente 3 dager i uken.
Pr dags dato er det 5 aktive utøvere som trener en dag i uken sammen med Frauke.
Den hesten Frauke har brukt lengst som voltigehest og som hun har fleste meritter sammen, er Jupiter – en 25 år gammel rideskolehest. Sammen har de to utallige seiere og plasseringer i både E- og D-program (skritteklasser) – både med individuelle utøvere, par og tropp.